Ga naar de inhoud

Je eerste kleine basgitaar

Met basgitaar spelen kun je al jong beginnen. Een basgitaar is een groot instrument, maar er zijn voor jonge kinderen of mensen met kleine handen ook kleine basgitaren te koop.

Shortscale: vanaf een jaar of 7

Een passende basgitaar is niet te zwaar en niet te groot. Ook hangt hij goed in balans, dat wil zeggen dat hij aan een gitaarriem in speelpositie blijft hangen. Een normale basgitaar heeft een snaarlengte van 86 cm – de muziekhandel rekent vaak in inches; de maat is dan 34 inch. Kinderen vanaf een jaar of 7 kunnen beginnen op een extra kleine basgitaar: een extra-shortscale. Die heeft een kleinere snaarlengte van 28,6 inch, zo’n 72,5 cm. Een iets groter, en wat gangbaarder maatje is de gewone shortscale van 30 inch, ongeveer 76 cm.

Op een shortscalebas hoeft je de arm niet zo ver te strekken en de vingers minder ver te spreiden, om makkelijk bij alle tonen te kunnen. Vóór de laatste groeispurt kan elk kind het beste op een kleine basgitaar spelen.

Shortscale: wat je blind kan kopen

Als docent heb ik talloze instrumenten van leerlingen kunnen inspecteren, en ook als muziekjournalist/tester (o.a. bij het tijdschrift De Bassist) heb ik erg veel basgitaren in handen gehad. Vanuit die ervaring geef ik de onderstaande persoonlijke en vrijblijvende tips.

Ibanez Mikro

Deze bas is compact, licht en goed uitgebalanceerd, en hij klinkt prima. Dit is een extra-shortscale. Wat mij betreft de eerste keus voor elke zeven- tot elfjarige, er zijn bij mij al een hoop kinderen begonnen op deze bas. Als een kind deze bas echt ontgroeid is, kan hij een grotemensenbas aan. Ongeveer € 200,– | naar website fabrikant

Jackson Minion

Ook een extra-shortscale, met een stoer uiterlijk en verkrijgbaar in leuke kleuren. Ook dit is een prima gebouwde bas die voor kleine kinderen supermakkelijk te bespelen is. Ongeveer € 200,–  | naar website fabrikant

Cort Action Junior

Ook een prima keus. Deze is 30 inch en ook goed compact, licht en uitgebalanceerd. De elektronische uitrusting is wat simpeler: hij biedt één – goed – geluid. Ook deze kost ongeveer € 200,– | naar website fabrikant

Opletten:

Squier Bronco Bass en allerlei andere Fender-achtige modellen

Populair, en heeft de karakteristieke klank én het uiterlijk van een ouderwetse, vertrouwde Fenderbas. Veel mensen zijn daarnaar op zoek. De Squier Bronco-bassen zijn op zich goed gemaakt, maar de balans is een punt van aandacht. Terwijl je speelt, moet je de hals omhoog houden met de hand waarmee je noten pakt. De hals is namelijk kopzwaar, dus hij zakt naar beneden. Dat is gewoon niet de bedoeling! Een kopzware basgitaar zorgt dat je op een onhandige en verkeerde manier leert spelen.

Dit geldt eigenlijk voor veel (maar lang niet alle niet alle) bassen die vier van die grote stemschroeven aan één kant van de hals hebben. Bij een hals met twee kleine stemschroeven aan elke zijde van de kop is de kans op een goede balans veel groter. Toch geldt hier maar één advies: uitproberen! Hang de basgitaar aan een gitaarriem om je nek, laat hem los en kijk of ie goed blijft hangen. Als de hals zakt, is de balans niet goed.

In 2020 bracht Squier de extra kleine Mini Precision Bass uit. Dit is een echte P-Bass, maar dan met een mensuur van 28,6 inch. Ik moet hem nog proberen, maar hij ziet er goed uit en hij kost iets van 160 euro.

Prijzen: vanaf ongeveer 150 euro.

Alles onder de 200 euro

Het kan meevallen, maar: goede waar kent zijn prijs. Ik kocht eens een bas van het huismerk van een postorderbedrijf, gewoon, omdat het de goedkoopste bas was. Voor 70 euro mag je niet veel verwachten en inderdaad, het is niet veel. Een basgitaar is een fabrieksproduct, dus kan relatief goedkoop gemaakt worden, zonder duur handwerk. Maar er zijn wel goed materiaal en een goede eindcontrole nodig. Onder de 200 euro moet je dus in elk geval goed opletten, en het liefst iemand laten meekijken die er verstand van heeft.

Nog kleiner dan shortscale:

Gregg Bennett heeft een basgitaar gemaakt met een snaarlengte van 26 inch. Hij wordt niet meer gemaakt, maar is af en toe tweedehands te vinden voor prijzen tussen de 100 en 150 euro. Constructie en klank zijn in orde: het is een degelijke, goed gebalanceerde en bespeelbare basgitaar.

Kala U Bass is een bijzondere, heel kleine basgitaar: de elektrische bas-ukelele. Dit instrument heeft zachte, kunststof snaren en een snaarlengte van maar 21 inch (53 centimeter). Het instrument wordt niet op de markt gezet voor beginners, is wat hoogwaardiger en dus ook duurder: zo’n 500 euro. Ik ken het instrument zelf niet, maar de recensies zijn erg goed.

Snaren

Basgitaarsnaren voelen wat ruw aan onder de vingers, als je het niet gewend bent. Bij de koop van een eerste bas kan je kiezen om een setje flatwound-snaren te kopen. Deze soort snaren heeft een glad oppervlak. Ze klinken wat anders, iets meer gedempt, maar dat is helemaal niet erg. Je kan ze krijgen met een buitenste winding van metaal of van nylon.

Versterker

Naast een basgitaar moet je een versterker hebben. Kleine basversterkers voor huis- en slaapkamergebruik zijn er vanaf ongeveer 100 euro. Voor het zelf oefenen kan je daar een hele tijd mee uit de voeten. Modellen die ik gehoord en uitgeprobeerd heb en die ik aanraad zijn de Warwick BC-10 (€ 110,-) of BC-20 (€ 140,–), de Peavey MicroBass (alleen nog tweedehands), of de Ibanez Promethean P20 (€ 110,-).

Zodra een bassist begint met samenspelen in bands, is er een grotere versterker nodig die harder kan. Oefenruimtes en muziekscholen hebben die vaak wel, zodat je er niet direct een zelf hoeft te kopen.

Accessoires

Een gitaartas (20-30 euro), een stevige (vooral brede en niet elastische) gitaarriem (10-20 euro) en een behoorlijke kabel (ongeveer 10 euro). Eventueel een standaard en een stemapparaat. Tip: als je alles tegelijk koopt, kan je vast wat korting krijgen op de accessoires. Nog een tip: er bestaan kant-en-klare sets: bas, versterker, en alles wat je verder nodig hebt. Vaak zijn de accessoires daarin wat ondermaats en zal ik je aanraden om alsnog bijvoorbeeld een betere kabel of riem te kopen. Verder kan een set best een goede deal zijn.